COVID-19 enfeksiyonu sonrası Otolojik semptomların özelliklerinin ve risk faktörlerinin analizi

Odyone

Odyone

· 19 dk okuma süresi
covid-19-odyoloji-arastırma

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz? Haftalık Odyoloji bültenine Ücretsiz abone ol, sana her hafta odyolojide olup bitenleri gönderelim.

Yayınlanma Tarihi: 01.02.2024

Yazarlar: Qiang Wang , Hailing Gu , Jianjun Ren, Yu Zhao, Zhaoli Meng 

Giriş

4 Haziran 2023 itibarıyla dünya genelinde şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2) enfeksiyonu nedeniyle 767 milyondan fazla doğrulanmış vaka ve 6,9 ​​milyonun üzerinde ölüm rapor edilmiştir [ 1 ] ve her yaştan insanı etkilemektedir [ 2 ]. Aralık 2022’de Çin hükümetinin yeni salgın önleme politikasıyla birlikte Çin’deki SARS-CoV-2 enfeksiyonlarının sayısı önemli ölçüde arttı [ 3 ]. Virüsle enfekte olan çoğu insanda burun akıntısı, faringopleji, baş ağrısı, yorgunluk ve hapşırma gibi hafif ila orta şiddette solunum semptomları görülür . Enfeksiyon oranlarının zirveye ulaşmasıyla birlikte birçok hasta bu yaygın semptomlarla kulak burun boğaz bölümümüze yönlendirildi.

SARS-CoV-2 enfeksiyonundan sonraki bir ay içinde çeşitli otolojik ve vestibüler semptomlar ortaya çıkabilir [ 5 ]. Ani sensörinöral işitme kaybı (SSNHL) ve kulak çınlaması, 2019 koronavirüs hastalığı (COVID-19) geçirmiş veya daha önce geçirmiş olan hastalarda yaygındır [ 6 ]. COVID-19, Corti organı, stria vaskülaris ve spiral ganglion dahil olmak üzere iç kulağa zarar verir [ 7 ]; ancak spontan seyri belirsizliğini koruyor [ 8 ]. Chern ve ark. iki taraflı SSNHL(Sensörinöral Tip İşitme Kaybı), kulakta dolgunluk ve baş dönmesi ile başvuran SARS-CoV-2 enfeksiyonu olan 18 yaşında bir hastayı bildirdi [ 9 ]. Baş dönmesi, COVID-19’un yaygın bir semptomudur [ 10 ]. SARS-CoV-2 enfeksiyonu sırasında ve sonrasında hastalarda otonomik disfonksiyon sıklıkla gözlemlenmesine rağmen [ 11 , 12 ], SARS-CoV-2’nin vestibüler sistem üzerindeki etkisi belirsizdir [ 13 ]. Bu semptomlarla ilgili çalışmaların çoğu vaka raporlarıdır [ 14 , 15 ] ve SARS-CoV-2 enfeksiyonundan sonra otolojik semptomların epidemiyolojisi ve morbiditesinin tanımlandığı az sayıda çalışmanın farkındayız. Bu nedenle, bu otolojik semptomların gelişimi için risk faktörleri ve bunların patogenezi ve prevalansı belirsizliğini koruyor.

Bu nedenle, bu çalışmayla SARS-CoV-2 enfeksiyonu sonrası otolojik semptomların özelliklerini ve risk faktörlerini, özellikle semptomların prevalansını, şiddetini ve süresini ve bunların cinsiyet, yaş ve aşı dozu ile ilişkilerini araştırmayı amaçladık. Hasta danışmanlığı ve prognoz(öngörü) temelini oluşturur.

Etik

Etik onayı Sichuan Üniversitesi Batı Çin Hastanesi Biyomedikal Araştırma Etik Komitesi’nden (no. 2023(137)) alındı. Yalnızca anketle işbirliği yapabilen ve bu çalışmaya katılmak için gönüllü olan ve bilgilendirilmiş onam veren kişileri dahil ettik. Bu çalışma toplulukta gerçekleştirildi. Araştırmacı bireylere araştırma anketinin doldurulması gerektiğini, etik açıdan uygun olduğunu ve yanıtlarının gizli tutulacağını açıkladı. Birey araştırmaya katılmayı sözlü olarak kabul ettikten sonra çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmaya reşit olmayanlar dahil edilmedi.

Çalışma katılımcıları

20 Ocak – 28 Şubat 2023 tarihleri ​​arasında, 18 yaş üstü, COVID-19 ile enfekte olan bireyleri bu çalışmaya katılmaya davet ettik. “Yeni Coronavirüs Hastalığı Tanı ve Tedavi Planı” versiyon 10’a [16] göre katılımcılar , SARS-CoV-2 nükleik asit testi [ 17 ] için pozitif bir sonuç elde edildiyse veya kendi kendine hızlı antijen testi [ 18 ] için pozitif sonuç elde edildiyse ve kendileri tarafından bildirilen tipik semptomlara sahiplerse, COVID-19 olduğu kabul edildi . Nükleik asit testine veya antijen testine erişimi olmayan katılımcıların, kendilerinin bildirdiği semptomlara ve semptom başlangıç ​​zamanına göre COVID-19 ile enfekte olduklarına karar verilecektir [ 19 ]. Dışlama kriterleri, son üç ay içinde başka bir viral enfeksiyon veya hastalık geçirmiş olmak veya başka hastalıkların varlığı nedeniyle araştırmada işbirliği yapamamaktı. COVİD-19’dan önce otolojik semptomları olan hastalar da çalışma dışı bırakıldı.

Sonuçlardaki seçim yanlılığını önlemek için denekler kulak burun boğaz bölümünde toplanmadı. Bunun yerine, Çin’in Chengdu kentindeki üç topluluktan rastgele seçilmişlerdi. Bu araştırma çevrimiçi bir ankete dayalı olarak yapılmıştır. Her topluluğa anket için talimatlar ve iki boyutlu kodlar yayınladık. Katılımcılar ankete katılmak için gönüllü olarak kodları taramışlardır. Seçim yanlılığını daha da önlemek için, anketi doldurmadan önce katılımcılara sağladığımız tek bilgi, bunun, tüm COVID-19 hastalarına açık olan, COVID-19 hakkında bir anket olduğuydu. Etik gerekliliklere uygun olarak, anketin tam amacı, katılımcı anketi tamamlamayı tamamladığında anketin sonunda gösterildi ve katılımcı anketi gönderip göndermeyeceğine karar verebildi. İzlenen prosedürler, insan deneyleri kurumsal komitesinin etik standartlarına ve 2000 yılında revize edilen 1975 Helsinki Bildirgesi’ne uygundu.

Anketler

Tüm katılımcılardan SARS-CoV-2 ile enfekte olduktan yaklaşık bir ay sonra bir anket doldurmaları istendi. Katılımcılar anketi cep telefonları veya internete erişebilecekleri başka bir cihaz aracılığıyla doldurabilirler. Anketin içeriği çalışmanın amacına uygun olarak West China Hastanesi kulak burun boğaz, baş boyun cerrahları tarafından Mandarin dilinde hazırlanmıştır.

Anket şu maddeleri içeriyordu: yaş; seks; COVID-19 doğrulama yöntemi; COVID-19 geçirirken yaşanan semptomlar (ateş, burun tıkanıklığı, farenjit, koku ve tat bozuklukları, yorgunluk, kas ağrısı ve öksürük); yukarıdaki semptomların süresi; alınan COVID-19 aşı dozu sayısı; COVID-19 hastasıyken yaşanan otolojik semptomlar (kulak çınlaması, işitme kaybı, işitsel dolgunluk ve baş dönmesi); COVID-19’a yakalanma anından otolojik semptomların ortaya çıkmasına kadar geçen süre; otolojik semptomların kaybolup kaybolmadığı; ve otolojik semptomların süresi. Katılımcılar her sorunun altındaki seçenekler listesinden seçim yapabilir veya uygun şekilde metin sağlayabilir. Eksik veri içeren anketler analiz dışı bırakıldı. Semptomlar hastanın kendi raporuna dayanıyordu. Hastalar vertigo, dizziness(dengesizlik), presenkop veya baş dönmesi ile başvurduğunda katılımcıların baş dönmesi yaşadığını düşündük [ 20 ]. Katılımcıların, COVID-19 enfeksiyonunun ardından işitme düzeylerinde değişiklik bildirdiklerinde işitme kaybı yaşadıklarını düşündük.

Sonuçlar

Bu çalışmaya toplam 472 kişi katılmış olup, bunlardan 4’ü eksik veriler nedeniyle hariç tutulmuştur. Anketin geçerliliği %99,15 idi. Dahil edilen 468 katılımcının temel özellikleri Tablo 1’de özetlenmiştir . Bunların 310’u (%66,2) kadın, 158’i (%33,8) erkekti. Ortalama yaş 38,73 (12,21) yıldır. 468 katılımcının 19’u (%4,1) aşı yaptırmadı, 7’si (%1,5) tek doz, 58’i (%12,4) iki doz, 378’i (%80,8) üç doz, 6’sı (%1,3) aşı oldu. dört doz aldı. Tüm katılımcıların 245’inde (%52,4) SARS-CoV-2 enfeksiyonundan ortalama 5,45 (SD = 5,09) gün sonra otolojik semptomlar gelişti. 468 katılımcının 106’sı (%22,6) kulak çınlaması, 66’sı (%14,1) işitme kaybı, 103’ü (%22,0) işitsel dolgunluk ve 71’i (%15,2) baş dönmesi yaşadı. Farklı otolojik semptomları olan hasta grupları arasında cinsiyet, yaş, aşı dozlarını, tipik COVID-19 semptomlarını (ateş, burun tıkanıklığı, farengalji, koku ve tat bozuklukları, yorgunluk ve kronik ağrı) ve başlangıç ​​​​COVID-19 semptomlarının süresini karşılaştırdık. (Tablo 2 – 5 ).

Kadınlar erkeklere göre kulak çınlaması yaşamaya daha yatkındı ( P = 0,022), oysa diğer faktörler kulak çınlaması olan ve olmayan hastalar arasında farklılık göstermedi. İşitme kaybı olan grup , işitme kaybı olmayan hastalara göre daha yaşlıydı ( P = 0,025) ve başlangıçtaki COVID-19 semptomları daha uzun sürdü ( P = 0,028). Bu gruplar başka herhangi bir otolojik semptoma göre farklılık göstermedi.

İşitsel dolgunluğu olan hastaların, olmayanlara göre yorgunluk yaşama olasılıkları daha yüksekti ( P = 0,002); bu gruplar diğer özellikler açısından farklılık göstermedi. Baş dönmesi yaşayan grupta kadın prevalansı daha yüksekti ( P = 0,001), halbuki baş dönmesi yaşayan hastalarda baş dönmesi olmayan hastalara göre faringalji ( P = 0,040) ve yorgunluk ( P = 0,005) görülme olasılığı daha yüksekti . İlginç bir şekilde, tat ve koku bozuklukları yaşayan baş dönmesi olan hastaların oranı, baş dönmesi olmayan hastalara göre daha düşüktü ( P = 0,046). Otolojik semptomları düzelen hastalar ile otolojik semptomları devam eden hastalar arasında cinsiyet, yaş, aşı dozu ve başlangıçtaki COVID-19 semptomlarının süresi arasındaki farkları analiz ettik ( Tablo 6 ). Aşı dozlarının sayısının otolojik semptomların düzelmesi ile pozitif ilişkili olduğunu keşfettik ( P = 0.035). Diğer faktörlerin hiçbiri otolojik semptomların düzelmesiyle ilişkili değildi. Her iki gruptaki aşı dozlarının dağılımları Şekil 1’de gösterilmektedir .

Image

Image

Çözüm

Sonuç olarak, COVID-19 ile enfekte olmuş kişilerin analizi kulak çınlaması, işitme kaybı, işitsel dolgunluk, baş dönmesi ve diğer otolojik semptomların varlığını ortaya çıkardı. Sonuçlarımız bizi, kadınların, yaşlıların ve uzun süreli COVID-19 başlangıç ​​semptomları olanların, SARS-CoV-2 enfeksiyonundan sonra otolojik semptomların ortaya çıkmasına özellikle dikkat etmeleri ve zamanında tıbbi destek almaları gerektiğini öne sürmeye yönlendiriyor. Son olarak, zamanında ve kapsamlı aşılama, otolojik semptomların çözümüne yardımcı olabilir.

Kaynakça

  1. 1.Weekly epidemiological update on COVID-19–8 June 2023. [cited 12 Jun 2023]. Available: https://www.who.int/publications/m/item/weekly-epidemiological-update-on-covid-19—8-june-2023
  2. 2.Huang C, Wang Y, Li X, Ren L, Zhao J, Hu Y, et al. Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. Lancet. 2020;395: 497–506. pmid:31986264
  3. 3.China Center for Disease Control and Prevention: Epidemic situation of SARS-CoV-2 infection in china. [cited 6 Apr 2023]. Available: https://www.chinacdc.cn/jkzt/crb/zl/szkb_11803/jszl_13141/202302/t20230208_263674.html
  4. 4.Parasher A. COVID-19: Current understanding of its Pathophysiology, Clinical presentation and Treatment. Postgrad Med J. 2021;97: 312–320. pmid:32978337
  5. 5.Ong KMC, Cruz TLG. Otologic and vestibular symptoms in COVID-19: A scoping review. World J Otorhinolaryngol Head Neck Surg. 2022;8: 287–296. pmid:35599837
  6. 6.Hu H, Lin X, Fan L, Fang L, Zhou J, Gao H. Acupuncture treatment for Covid-19-associated sensorineural hearing loss and tinnitus. QJM. 2023; hcad028. pmid:36882180
  7. 7.Abramovich S, Prasher DK. Electrocochleography and brain-stem potentials in Ramsay Hunt syndrome. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 1986;112: 925–928. pmid:3741657
  8. 8.Chirakkal P, Al Hail AN, Zada N, Vijayakumar DS. COVID-19 and Tinnitus. Ear Nose Throat J. 2021;100: 160S–162S. pmid:33275033
  9. 9.Chern A, Famuyide AO, Moonis G, Lalwani AK. Bilateral Sudden Sensorineural Hearing Loss and Intralabyrinthine Hemorrhage in a Patient With COVID-19. Otol Neurotol. 2021;42: e10–e14. pmid:33301283
  10. 10.Aldè M, Barozzi S, Di Berardino F, Zuccotti G, Consonni D, Ambrosetti U, et al. Prevalence of symptoms in 1512 COVID-19 patients: have dizziness and vertigo been underestimated thus far? Intern Emerg Med. 2022;17: 1343–1353. pmid:35098491
  11. 11.Buoite Stella A, Furlanis G, Frezza NA, Valentinotti R, Ajcevic M, Manganotti P. Autonomic dysfunction in post-COVID patients with and witfhout neurological symptoms: a prospective multidomain observational study. J Neurol. 2022;269: 587–596. pmid:34386903
  12. 12.Scala I, Bellavia S, Luigetti M, Brunetti V, Broccolini A, Gabrielli M, et al. Autonomic dysfunction in non-critically ill COVID-19 patients during the acute phase of disease: an observational, cross-sectional study. Neurol Sci. 2022;43: 4635–4643. pmid:35608736
  13. 13.Zaubitzer L, Ludwig S, Berkemann M, Walter B, Jungbauer F, Held V, et al. The effects of COVID-19 on the vestibular system. Front Neurol. 2023;14: 1134540. pmid:36970515
  14. 14.Abdel Rhman S, Abdel Wahid A. COVID -19 and sudden sensorineural hearing loss, a case report. Otolaryngol Case Rep. 2020;16: 100198. pmid:34957357
  15. 15.Beckers E, Chouvel P, Cassetto V, Mustin V. Sudden sensorineural hearing loss in COVID-19: A case report and literature review. Clin Case Rep. 2021;9: 2300–2304. pmid:33936683
  16. 16.The Diagnosis and Treatment Plan for the Novel Coronavirus Disease 10th ed. 2023. http://www.nhc.gov.cn/xcs/zhengcwj/202301/32de5b2ff9bf4eaa88e75bdf7223a65a.shtml. Accessed 14 Feb 2023.
  17. 17.Safiabadi Tali SH, LeBlanc JJ, Sadiq Z, Oyewunmi OD, Camargo C, Nikpour B, et al. Tools and Techniques for Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2)/COVID-19 Detection. Clin Microbiol Rev. 2021;34: e00228–20. pmid:33980687
  18. 18.Dinnes J, Deeks JJ, Berhane S, Taylor M, Adriano A, Davenport C, et al. Rapid, point-of-care antigen and molecular-based tests for diagnosis of SARS-CoV-2 infection. Cochrane Database Syst Rev. 2021;3: CD013705. pmid:33760236
  19. 19.Struyf T, Deeks JJ, Dinnes J, Takwoingi Y, Davenport C, Leeflang MM, et al. Signs and symptoms to determine if a patient presenting in primary care or hospital outpatient settings has COVID-19. Cochrane Database Syst Rev. 2022;5: CD013665. pmid:35593186
  20. 20.Post RE, Dickerson LM. Dizziness: a diagnostic approach. Am Fam Physician. 2010;82: 361–368, 369. pmid:20704166
  21. 21.Looi M-K. How are covid-19 symptoms changing? BMJ. 2023;380: 3. pmid:36653024
  22. 22.Jafari Z, Kolb BE, Mohajerani MH. Hearing Loss, Tinnitus, and Dizziness in COVID-19: A Systematic Review and Meta-Analysis. Can J Neurol Sci. 2022;49: 184–195. pmid:33843530
  23. 23.Silva Andrade B, Siqueira S, de Assis Soares WR, de Souza Rangel F, Santos NO, Dos Santos Freitas A, et al. Long-COVID and Post-COVID Health Complications: An Up-to-Date Review on Clinical Conditions and Their Possible Molecular Mechanisms. Viruses. 2021;13: 700. pmid:33919537
  24. 24.Almufarrij I, Uus K, Munro KJ. Does coronavirus affect the audio-vestibular system? A rapid systematic review. Int J Audiol. 2020;59: 487–491. pmid:32530326
  25. 25.Smith PF, Agrawal Y, Darlington CL. Sexual dimorphism in vestibular function and dysfunction. J Neurophysiol. 2019;121: 2379–2391. pmid:31042453
  26. 26.He Y, Wang J, Ren J, Zhao Y, Chen J, Chen X. Effect of COVID-19 on Male Reproductive System—A Systematic Review. Front Endocrinol (Lausanne). 2021;12: 677701. pmid:34122351
  27. 27.Elibol E. Otolaryngological symptoms in COVID-19. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2021;278: 1233–1236. pmid:32875391
  28. 28.Hu B, Guo H, Zhou P, Shi Z-L. Characteristics of SARS-CoV-2 and COVID-19. Nat Rev Microbiol. 2021;19: 141–154. pmid:33024307
  29. 29.Chen Y, Klein SL, Garibaldi BT, Li H, Wu C, Osevala NM, et al. Aging in COVID-19: Vulnerability, immunity and intervention. Ageing Res Rev. 2021;65: 101205. pmid:33137510
  30. 30.Sykes DL, Holdsworth L, Jawad N, Gunasekera P, Morice AH, Crooks MG. Post-COVID-19 Symptom Burden: What is Long-COVID and How Should We Manage It? Lung. 2021;199: 113–119. pmid:33569660
  31. 31.Ceban F, Ling S, Lui LMW, Lee Y, Gill H, Teopiz KM, et al. Fatigue and cognitive impairment in Post-COVID-19 Syndrome: A systematic review and meta-analysis. Brain Behav Immun. 2022;101: 93–135. pmid:34973396
  32. 32.Marom T, Pitaro J, Shah UK, Torretta S, Marchisio P, Kumar AT, et al. Otitis Media Practice During the COVID-19 Pandemic. Front Cell Infect Microbiol. 2021;11: 749911. pmid:35071032
  33. 33.Pazdro-Zastawny K, Dorobisz K, Misiak P, Kruk-Krzemień A, Zatoński T. Vestibular disorders in patients after COVID-19 infection. Front Neurol. 2022;13: 956515. pmid:36203969
  34. 34.Li M, Wang H, Tian L, Pang Z, Yang Q, Huang T, et al. COVID-19 vaccine development: milestones, lessons and prospects. Signal Transduct Target Ther. 2022;7: 146. pmid:35504917
  35. 35.Fiolet T, Kherabi Y, MacDonald C-J, Ghosn J, Peiffer-Smadja N. Comparing COVID-19 vaccines for their characteristics, efficacy and effectiveness against SARS-CoV-2 and variants of concern: a narrative review. Clin Microbiol Infect. 2022;28: 202–221. pmid:34715347
  36. 36.Hall V, Foulkes S, Insalata F, Kirwan P, Saei A, Atti A, et al. Protection against SARS-CoV-2 after Covid-19 Vaccination and Previous Infection. N Engl J Med. 2022;386: 1207–1220. pmid:35172051
Odyone

Hakkında Odyone

Odyone, odyoloji alanında bilgi paylaşımını ve topluluk oluşturmayı amaçlayan bir platformdur.

Copyright © 2025 Odyone. Tüm Hakları Saklıdır.
· Powered by Bradi.Tech·Gizlilik Sözleşmesi·
Powered by bradi.tech
Bize Ulaşın ↗