Elektrokokleografi, işitsel bir uyaran karşılığında kokleada meydana gelen nöroelektriksel hareketlenmelerin kaydedilmesi temeline dayanır.

Çok sayıda periferik işitsel sinir lifine ait elektriksel aktivite toplamının ölçülmesini sağlar. Kokleada yer alan jeneratörlere ait cevaplar kısa latanslıdırlar. Üç ayrı uyarılmış potansiyelden meydana gelir. Bunlar:
• 1.Koklear Mikrofonikler (KM): İç ve özellikle dış tüylü hücrelerdeki K iyon akımından kaynaklanır. Dış tüy hücre harabiyeti KM’lerin kaybolmasına sebep olur. KM’nin netliği, potansiyel kaynağa yaklaştıkça artar. KM alternatif akım voltajlıdır.
• 2.Sumasyon Potansiyeli (SP): İç tüy hücresi ağırlıklı olmakla birlikte, tüy hücrelerinden köken alan potansiyellerdir. KM gibi bazilar membranın yer değiştirme özelliklerinden meydana geldiği düşünülmektedir. Direkt akım voltajlıdır.
• 3.Aksiyon Potansiyeli (AP): ECochG’nin en büyük kompanentidir. İşitme sinir liflerinin distalinden meydana gelen senkronize tetiklenmeden meydana gelir. Frekansa spesifik cevap elde etmediğimiz durumlarda ‘Birleşik Aksiyon Potansiyeli’ olarak da adlandırılır. AP alternatif akım voltajlıdır. Abr’nin 1. Dalgasına denk gelir.
ECOCHG' de Test Protokolü
Kayıt bölgesinin değişikliğine göre elektrotları ikiye ayırmak mümkündür.
1. İnvaziv Elektrotlar (Transtimpanik Elektrolatlar (TT-ECochG)
• Promontoryum iğne elektrodu
• Yuvarlak pencere ball elektrodu
• Golf-Club elektrot
2. Non-İnvaziv Elektrotlar
• Ekstratimpanik Elektrotlar (ET-ECochG)
- Köpük tıkaçlı kulak kanalı elektrodu (TIPTrode)
- Yaprak tipi kulak kanalı
• Timpanik Membran Elektrotları (TM-ECochG)
- Ucunda köpük ya da pamuk küre olan esnek tüp (Timptrod)
- Transtimpanik yaklaşımda, dokuya dokuya temas edeceği nokta dışındaki bölgesi yalıtılmış ve sterilize edilmiş, paslanmaz çelikten yapılmış bir elektrot, bir mikroskop aracılığı ile timpanik membranı geçerek promontoryum duvarına yerleştirlir.
- Bu durum çocuklarda genel anesteziyi, yetişkinlerde lokal anesteziyi gerektiren durumdur.
- 20-40 mikrovolt değerinde uyaran verilerek kayıt alınabilir.
- İnvaziv kayıt yönteminde kokleanın bio-elektrik jeneratörlerine yakın alanlardan kayıt yapıldığı için yüksek amplitüdlü cevaplar elde edilir.
- Elektrotların jeneratörlere yakın olması, daha temiz kayıt alınmasını sağlamakla birlikte daha iyi sinyal gürültü oranı sağlar. Ancak cerrahi ortamlar ve anestezi gerektirdiğinden pratikte tercih edilmemektedir.
- Ekstratimpanik tekniklerin en önemli avantajlarından biri pratik uygulamaya sahip olmasıdır.
- Hastayı rahatsız etmeyen bir uygulama olduğu için rahat yerleştirilir. Özel steril ortamlara ihtiyaç duyulmaz. Anestezi gerektirmez.
- Özellikle işitmesi normal olanlarda AP komponenti temiz elde edilebilir.
Ancak potansiyel kaynağından uzak alan kayıt yapıldığından amplitüdler daha küçük olur. - Bu yüzden özellikle SP farkedilmeyebilir. İşitme kaybı olan bireylerde AP’ nin amplitüdü küçülür.
Klinik Kullanımda ECOCHG
- Temelde temiz bir ECochG kaydı için yüksek şiddette (90-95 dB nHL), düşük rate’e (5-11sn) yüksek tekrar oranına, SP ve AP için alternate polariteye ihtiyaç duyulur.
- AP genellikle daha geniş olmakla beraber, SP’ den sonra meydana gelir ve uyaran şiddeti azaldıkça, amplitüdlerde de azalma gözlenir.
- En iyi ECochG yüksek şiddet sevilerinde elde edilir.
- ECochG’nin 3 komponenti de uyarılan verilmesinden yaklaşık 1,5 msn sonra gözlenir.
- Alan analizi, SP komponentinin AP komponentinin oranı esasına dayanır. Patoloji hakkında önemli bilgiler sağlar.
ECOCHG Hangi Vakalarda Kullanılabilir?
• Meniere/EH:
-Meniere hastalığında genişlemiş SP’ler olduğu gözlemlenmiştir.
-Nedeninin bazilar membranın hidrops nedeniyle skala timpaniye doğru yer değiştirmesinden kaynaklı olduğu düşünülmüş.
• İşitme kaybında ECochG:
-Objektif testler ile işitme eşik tayini, özellikle koopere olamayan çocukların işitmesi hakkında bilgi sahibi olabilme ihtiyacından doğmuştur.
-Tüy hücrelerinde meydana gelen ciddi hasar sonucu oluşan ileri derecede işitme kayıplarında, AP eşiğinin yükseldiği hatta AP’nin meydana gelmediği gözlenir.
-AP’nin aksine işitme kaynı derecesi ne olursa olsun rezidüel tüy hücrelerinde meydana gelen KM, tüm işitme kayıplarında gözlenir.
-Bu yüzden KM işitme kaybı derecesi hakkında bilgi vermez.
• İNSB’DE ECochG:
-İNSB’ de OAE ve/veya KM olmasına rağmen ABR dalgalarının olmaması ya da bozuk morfolojide olması durumudur.
-İNSB’li çocuklarda, koklear implant endikasyonu olup olmadığını değerlendirmede kulağa spesifik ECochG yapılarak karar verilebilir.
-Hastanın ECochG parametreleri ile işitsel beyin sapı ve tüy hücrelerinin fonksiyonu hakkında bilgi sahibi olunabilir.
Hakkında Odyone
Odyone, odyoloji alanında bilgi paylaşımını ve topluluk oluşturmayı amaçlayan bir platformdur.