İşitme Engelli Bireylere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Odyone

Odyone

· 5 dk okuma süresi
Engelli bireylere nasil davranmaliyiz, engelli birey kimdir, isitme engelli birey kimdir, dunya isitme engelliler haftasi, 23-29 eylul dunya isitme engelliler haftası, isitme engeli, world deaf day,

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz? Haftalık Odyoloji bültenine Ücretsiz abone ol, sana her hafta odyolojide olup bitenleri gönderelim.

Engelli Birey Kimdir?

Engelli bireyi;“ doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük ihtiyaçlarını karşılamada güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi” olarak tanımlamak mümkündür.

İşitme Engelli Birey Kimdir?

İşitme engelli birey, işitme kaybı yaşayan veya tamamen duymayan kişidir. İşitme kaybı doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Bu bireyler, iletişim kurarken işaret dili, dudak okuma veya yazılı iletişim gibi yöntemler kullanabilirler. İşitme engelli bireyler, eğitim, çalışma ve sosyal yaşamda çeşitli zorluklarla karşılaşsalar da, topluma aktif olarak katılabilir ve kendilerini ifade edebilirler. Ayrıca, işitme kaybının derecesi ve türü, her bireyin deneyimini etkileyebilir.

Image

İşitme Kaybında Engelleyici Faktörler

Yetersiz Politikalar ve Standartlar: Politika tasarımları her zaman engelli insanların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmamakta veya var olan politikalar ve standartlar yerine getirilmemektedir. Engelli çocukların okula gitmeleri için finansal ve hedeflenen diğer teşviklerdeki yetersizlik ve engelli çocuklar ve aileleri için sosyal koruma ve destek hizmetlerindeki yetersizlik, eğitim politikasında var olan yaygın sorunlar arasında yer almaktadır.

Olumsuz Tavırlar: İnançlar ve önyargılar; eğitim, istihdam, sağlık ve sosyal katılım konularında engeller oluşturmaktadır. Örneğin, öğretmenlerin, okul yöneticilerinin, diğer çocukların ve hatta aile üyelerinin tavırları engelli çocukların özel eğitim kurumları dışındaki okullarda kapsanmasını etkilemektedir.

Yeterli Hizmet Sağlanmaması: Engelli insanlar özellikle sağlık, rehabilitasyon, destek ve yardım hizmetlerindeki eksiklikler karşısında savunmasızdır.

Hizmet iletimi sorunları: Hizmetlerin kötü koordine edilmesi, personel sayısının yetersiz ve çalışanların niteliklerinin zayıf olması engelli insanlar için sağlanan hizmetlerin kalitesini, erişilebilirliğini ve yeterliliğini etkileyebilir.

Yetersiz finansman: Politikaların ve planların uygulanması için ayrılan kaynaklar genellikle yetersizdir. Etkin finansman eksikliği, milli geliri ne olursa olsun tüm ülkelerde sürdürülebilir hizmetlerin sağlanmasına engel olan başlıca unsurdur.

Yetersiz erişilebilirlik: Birçok mekan (kamusal kullanıma açık alanlar ve binalar dahil), bilgi edinme herkes için erişilebilir değildir . Engelli bir insanın iş arama konusunda cesaretinin kırılmasının veya sağlık hizmetlerinden mahrum kalması bu alanda sorun doğurmaktadır.

Veri ve bulgu yetersizliği: Uygun maliyetli müdahalelerin belirlenmesini kolaylaştırmak için çevresel faktörlerin ve bu faktörlere dair alınan önlemlerin etkilerinin değerlendirilebilmesi gerekmektedir.

Daha düşük eğitim başarısı: Engelli olmayan akranlarına kıyasla engelli çocukların okula başlaması daha az olasıdır ve engelli çocukların okulda bulunma süreleri ve sınıf geçme oranları daha düşüktür.

Daha az ekonomik katılım: Engelli insanların işsiz kalma ihtimali daha yüksektir ve engelliler istihdam edildiklerinde bile genellikle daha az kazanç elde ederler.

Artan bağımlılık ve kısıtlanan katılım: Kurumsal çözümlere bel bağlanması, cemiyet hayatının noksanlığı ve yetersiz hizmetler engelli insanları izole eder ve başkalarına bağımlı kılar.

İşitme Engelli Bireylerin Hayatlarını Kolaylaştırmak İçin Ne Yapmalıyız ?

1. Eğitim ve Seminerler: Toplumda işitme engelli bireylerin ihtiyaçlarını ve iletişim yöntemlerini anlatan seminerler düzenlemek.

2. İşaret Dili Kursları: İşaret dili eğitimi vererek, daha fazla kişinin bu iletişim dilini öğrenmesini sağlamak.

3. Farkındalık Kampanyaları: Sosyal medya ve yerel etkinliklerde işitme engellilikle ilgili kampanyalar düzenleyerek bilinç artırmak.

4. Hikaye Paylaşımı: İşitme engelli bireylerin deneyimlerini ve hikayelerini paylaşmalarına olanak tanımak.

5. Erişilebilir Etkinlikler: İşitme engelli bireylerin katılımını teşvik eden etkinlikler düzenlemek.

6. Toplumsal Destek Grupları: İşitme engelli bireyler ve aileleri için destek grupları oluşturmak, deneyimlerin paylaşılmasına yardımcı olmak.

Bu adımlar, işitme engelli bireylerin topluma daha etkin katılımını sağlar ve farkındalığı artırır.

Odyone

Hakkında Odyone

Odyone, odyoloji alanında bilgi paylaşımını ve topluluk oluşturmayı amaçlayan bir platformdur.

Copyright © 2025 Odyone. Tüm Hakları Saklıdır.
· Powered by Bradi.Tech·Gizlilik Sözleşmesi·
Powered by bradi.tech
Bize Ulaşın ↗