Konuşmayı anlama testleri diğer adıyla konuşma odyometrisi olan odyolojik değerlendirme sürecinin önemli bir parçasını oluşturur. Bu testler, işitme kaybı şüphesi olan veya işitme kaybı olan bireylerin işitsel iletişim becerilerini değerlendirmek için kullanılır. İşitme kaybı olan bireyler genellikle konuşmayı anlama yeteneklerinde zorluklar yaşarlar, bu nedenle bu testler, işitme kaybının derecesini belirlemek ve işitsel iletişimdeki zorlukları tanımlamak için önemlidir.Bu testler genellikle bir ses odasında veya kabinde gerçekleştirilir ve bir dizi konuşma materyali kullanılarak yapılır. Birey, belirli bir ses seviyesinde konuşulan kelimeleri veya cümleleri tekrar etmeye çalışır. Test sırasında kullanılan materyaller genellikle standardize edilmiş sesler içerir ve farklı frekanslarda veya ses seviyelerinde sunulabilir.

Konuşma Odyometrisi Testleri
Konuşmayı Fark Etme Testi(SAT): Konuşmayı fark etme testi, işitme kaybı olan bireylerin işitsel iletişim becerilerini değerlendirmek için kullanılan bir odyolojik testtir. Bu test, işitme kaybı olan bireylerin konuşmayı algılayabilme yeteneklerini belirlemeyi amaçlar. Test sırasında, bireye işitsel olarak konuşma sesleri sunulur.
Bu sesler genellikle farklı frekans ve yoğunluklarda olabilir ve bireyin bu sesleri duyup duymadığı veya ne kadarını duyabildiği değerlendirilir. Test genellikle Saf Ses Odyometrisindeki eşikleri doğrulamak veya işitme cihazlarının uygun şekilde ayarlanmasına yardımcı olmak için kullanılır.
Konuşmayı Alma veya Konuşmayı Tanıma Eşiği Testi (SRT): SRT (Speech Recognition Threshold), konuşma alma eşiği anlamına gelir. Odyoloji alanında SRT testi, bir bireyin duyduğu konuşmayı anlamak için gereken en düşük ses seviyesini belirlemeyi amaçlar.
SRT testi sırasında, bireye genellikle üç heceli standart bir kelime listesi işitsel olarak sunulur. Bu ses seviyesi yavaş yavaş azaltılır veya arttırılır ve bireyin duyduğu konuşmayı anlamak için gereken en düşük ses seviyesi belirlenir. Bu seviye, bireyin işitme eşiklerini doğrulamak adına önemli bir testtir.
Konuşmayı Ayırt Etme Testi (SD): Çoğunlukla SRT testinin belirli bir seviyenin üzerinden (yaklaşık 35 dB) sunulan tek heceli kelime listesindeki kelimelerin doğru tekrar edilebilirliğine göre hesaplanıp yüzde (%) ile gösterilir. Testlerde kullanılan kelimeler tek heceli ve genellikle 25 kelimeden oluşmaktadır.
En Rahat Dinleme Seviyesi Testi (MCL): MCL (Most Comfortable Loudness) testi, bireyin en rahat seviyede dinleyebildiği testtir. Sürekli uyaran verilerek hastanın en rahat duyduğu seviye belirlenir.
Rahatsız Edici Ses Yüksekliği Testi (UCL): Rahatsız Edici Ses Yüksekliği Testi sırasında, bireye işitsel olarak sürekli uyaran verilir. Bu sesler genellikle konuşma veya gürültülü seslerdir. Birey, her ses seviyesinde rahatsızlık hissedip hissetmediğini belirtir. Test sırasında, bireyin rahatsızlık eşiği belirlenir. Rahatsızlık eşiği belirlemek bize hastanın dinamik ranjı hakkında fikir sahibi olmamıza katkı sağlayabilir.
Hakkında Odyone
Odyone, odyoloji alanında bilgi paylaşımını ve topluluk oluşturmayı amaçlayan bir platformdur.