Vestibülo-Oküler Refleks Artefaktlarına İlişkin Bilgiler: Video Head Impulse Test (vHIT) Anlatısal Bir İncelemesi

Odyone

Odyone

· 38 dk okuma süresi
Denge Vestibulooküler refleks balance Vestibuler Vestibüler vHIT

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz? Haftalık Odyoloji bültenine Ücretsiz abone ol, sana her hafta odyolojide olup bitenleri gönderelim.

Yazarlar: Melissa Castillo-Bustamante, Henrique F Pauna, Rafael da Costa Monsanto, Veronica A Gutierrez, Jorge Madrigal

Yayınlanma Tarihi:

Özet

Video Head Impulse Test (vHIT) artefaktları, kayıtlı verilerdeki gerçek vestibülo-oküler refleks yanıtından sapan sahte öğeler veya bozukluklar olarak tanımlanır. Bu artefaktlar, teknolojik sınırlamalar, hastaya özel faktörler veya çevresel etkiler gibi vHIT sonuçlarında yanlışlıklara neden olan çeşitli kaynaklardan kaynaklanabilir. Eser tanımlaması için standartlaştırılmış kriterlerin bulunmaması metodolojik heterojenliğe yol açmaktadır. Bu anlatı incelemesi, vHIT'teki yapıtların ortaya çıkardığı zorlukları kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Mevcut literatürü tarayarak, inceleme teknolojik, hastayla ilgili, değerlendiriciyle ilişkili ve çevresel faktörlerden kaynaklanan artefaktların çok yönlü doğasını aydınlatmayı amaçlamaktadır.

Giriş ve Arka Plan

Vestibüler tanı alanında, Video Head Impulsu Test (vHIT), vestibülo-oküler refleksin (VOR) bütünlüğünü değerlendirmek için vazgeçilmez bir araç olarak ortaya çıkmıştır [1] . vHIT klinik uygulamada yaygın olarak benimsendikçe, sonuçlarını etkileyen sayısız eserin ele alınması zorunlu hale gelmektedir [1,2] . Vestibüler teşhislerde, özellikle vHIT alanı dahilinde artefaktların titizlikle tanınması ve azaltılması, test sonuçlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini korumak için büyük önem taşımaktadır [1-3] . Hastaya ve değerlendiriciye özgü değişkenlere yönelik teknolojik sınırlamaları kapsayan çeşitli kaynaklardan kaynaklanan eserler, vHIT sonuçları üzerinde istenmeyen etkiler ortaya çıkarma potansiyeline sahiptir (4). Bu artefaktların kesin olarak tanımlanması ve anlaşılması, testin doğru yorumlanması için kritik öneme sahiptir ve klinik kararların ve müdahalelerin vestibüler fonksiyonun ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasına dayanmasını sağlar (5) . Ayrıca, vHIT klinik karar vermede ve araştırma çabalarında giderek daha merkezi bir rol üstlendiğinden, eserlerin farkındalığı, çalışma bulgularının geçerliliğini sürdürmek ve bilimsel ortama sağlam veriler eklemek için vazgeçilmez hale gelir (4,5) . Artefaktların tanınmasına yönelik kapsamlı bir yaklaşımın benimsenmesi, yalnızca vHIT'in tanısal faydasını iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda teknoloji ve metodolojideki ilerlemeleri katalize eder, böylece vHIT'in vestibüler tanı ve araştırma alanında hassasiyeti ve uygulanabilirliğinin sürekli olarak geliştirilmesini teşvik eder (6) . 

Mevcut literatürün anlatısal bir incelemesi yoluyla, bu makale yalnızca yaygın tuzakları tanımlamakla kalmıyor, aynı zamanda yapay eserlerin vHIT doğruluğu üzerindeki etkisini azaltmak için hazırlanmış metodolojilere ve stratejilere de bir bakış sunuyor. Temel amaç, bir tanı yöntemi olarak vHIT'in güvenilirliğini ve doğruluğunu arttırmak, böylece vestibüler fonksiyon anlayışımızı ilerletmek ve vestibüler tıbbın dinamik alanında hasta bakımı standardını yükseltmektir.

Gözden geçirmek

Yöntemler

Bu anlatı incelemesi için, vHIT'teki eserlerle ilgili makaleleri belirlemek amacıyla mevcut literatürün araştırılması yapıldı. PubMed ve Scopus gibi veritabanları, "vHIT eserleri", "vestibülo-oküler refleks" ve "tanısal zorluklar" gibi anahtar kelimeler kullanılarak incelendi. Şekil 1'de görüldüğü gibi, belirtilen son tarih olan 2017-2024'e kadar yayınlanan İngilizce, Portekizce ve İspanyolca makaleler dahil edilmek üzere değerlendirilmiştir.

Dahil etme kriterleri, vHIT ile ilişkili eserlerin tartışılmasına odaklanan makaleleri kapsayacak şekilde uyarlandı. Postürografi, kalorik test, vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller, dinamik görme keskinliği testi ve döner sandalye testi gibi diğer vestibüler değerlendirmeleri veya ilgisiz konuları inceleyen çalışmalar, tematik alaka düzeyini korumak için kasıtlı olarak hariç tutuldu. Hem deneysel hem de klinik çalışmalar dikkate alınarak çeşitli popülasyonlar ve ortamlarda farklı temsillerin sağlanması sağlandı.

Veri çıkarma süreci, çalışma tasarımı, katılımcı demografisi, vHIT protokolleri, tanımlanan yapılar ve önerilen çözümler dahil olmak üzere seçilen makalelerden ilgili bilgilerin ayrıştırılmasını içeriyordu.

Veri sentezine yaklaşımımız, belirlenen eserlerin niteliksel bir analizini içeriyordu ve bunların vHIT sonuçları üzerindeki etkilerinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını vurguladı. Ek olarak, eserlerin etkisini azaltmak için literatürde önerilen yeni ortaya çıkan metodolojiler ve stratejiler sentezlendi ve bilginin mevcut durumuna ilişkin incelikli bir bakış açısı sunuldu.

Gözden geçirmek

VHIT, vestibüler fonksiyonun değerlendirilmesinde bir köşe taşı haline gelmiş olup, VOR'un bütünlüğüne dair değerli bilgiler sunmaktadır (1,3,4) . vHIT ile ilişkili eserlerin kapsamlı araştırılmasında önemli bir adım, tanımlanan eserlerin dört ana gruba sistematik olarak sınıflandırılmasını içeriyordu: teknolojik, hastayla ilgili, çevresel faktörler ve değerlendiriciyle ilgili faktörler (1,3,4) . Teknolojik eserler, vHIT sonuçlarındaki farklılıklara katkıda bulunan karmaşıklıkları inceleyerek, özellikle göz izleme sistemleri ve yazılımındaki sınırlamalara değindi (4,7) . Hastayla ilişkili faktörler; yaş, komorbiditeler ve hasta işbirliği düzeyi gibi hususları kapsamakta olup, vHIT sonuçlarının aslına uygunluğunu etkileyebilecek çeşitli bireysel değişkenlere ışık tutmaktadır (8). Ayrıca incelemede, ortam aydınlatma koşulları ve kalibrasyon sorunları gibi incelikli hususlara değinilerek çevresel faktörler incelendi (4,7) . Değerlendiriciyle ilgili faktörler, uzmanlık, iletişim, teknik ve veri yorumlamayı kapsayan vHIT'in kesinliğini ve güvenilirliğini önemli ölçüde etkiler (1,8) . Bu kategorizasyon çerçevesi, vHIT uygulamalarında karşılaşılan çok yönlü zorlukları analiz etmek için yapılandırılmış bir mercek sağlar ve vestibüler teşhis bağlamında teknoloji, hasta özellikleri, çevresel koşullar ve değerlendiriciyle ilgili faktörler arasındaki karmaşık etkileşime dair içgörüler sunar (1,4) . 

vHIT'teki artifaktları tanımlama

VHIT'in doğru yorumlanması, büyük ölçüde muayeneyi yapan kişinin gerçek vestibüler patolojiyi artefaktlardan ayırt edebilme yeteneğine bağlıdır (9,10). Artefaktların potansiyel kaynaklarının tam olarak anlaşılması, tanısal sonuçların güvenilirliğinin sağlanmasında çok önemlidir (9,11) . Çok yönlü zorluklar arasında teknolojik artefaktlar sıklıkla kalibrasyon hataları, bakış sapmaları veya göz hareketi kayıtlarındaki gecikmeler olarak ortaya çıkar (9,11) . Baş hareketi dinamiklerindeki farklılıklar, tutarsız işbirliği seviyeleri ve komorbiditelerin göz hareketi modelleri üzerindeki etkisi dahil olmak üzere hastaya bağlı faktörler, vHIT sonuçlarının yorumlanmasını daha da karmaşık hale getirir (9,11) . Ek olarak, ortam aydınlatmasındaki dalgalanmalar veya optimal olmayan test koşulları gibi çevresel artefaktlar, teşhis sürecine kafa karıştırıcı unsurlar katabilir (9,11) . Değerlendiriciyle ilgili faktörler, uzmanlık, iletişim, teknik ve veri yorumlamayı kapsayan vHIT'in kesinliğini ve güvenilirliğini önemli ölçüde etkiler (9,11).

Artifakt türü

Teknolojik Artifaktlar

VHIT'in teknolojik temelleri, özellikle de göz izleme sistemleri ve yazılımı, bir dizi potansiyel eseri ortaya çıkarmaktadır (9). Bu teknolojik eserleri sıralayacak olursak:

Göz izleme sistemi sınırlamaları: Örnekleme hızının azalması veya izleme hataları gibi göz izleme sistemindeki yanlışlıklar veya sınırlamalar, vHIT kayıtlarındaki artifaktlara katkıda bulunabilir (9) .

Yazılım sınırlamaları: Artefakt düzeltme ve bakış stabilizasyonuna yönelik algoritmalar da dahil olmak üzere, veri analizi ve yorumlama için kullanılan yazılımla ilgili sorunlar, vHIT sonuçlarında yanlışlıklara yol açabilir (9) .

Kalibrasyon hataları: Baş ve göz izleme bileşenleri de dahil olmak üzere sistemin eksik veya hatalı kalibrasyonu, test sırasında artefaktlara neden olabilir ve kaydedilen göz hareketlerinin hassasiyetini etkileyebilir (9) .

Teknolojik gecikme: Ekipmanın tepki vermesindeki gecikme veya gecikme, gerçek baş hareketleri ile kaydedilen göz hareketleri arasında farklılıklara yol açarak artefaktlara yol açabilir (9) .

Girişim ve çevresel faktörler: Ortam aydınlatması, elektromanyetik girişim veya test ortamındaki kalibrasyon sorunları gibi dış faktörler, teknolojik bileşenlerin performansını etkileyebilir ve artefaktlara katkıda bulunabilir (9) . Bir vHIT performansı için en iyi aydınlatma genellikle test alanındaki parlak, tekdüze ve eşit aydınlatmayla elde edilir. Bu, hastanın gözlerinin net bir şekilde görülebilmesini ve göz hareketlerinin doğru kaydedilmesini sağlayarak olası hataları en aza indirir ve güvenilir test sonuçlarına yol açar (9) . Ek olarak, optimum test koşullarını sürdürmek için hastanın yüzünde ve gözlerinde sert gölgelerden ve parlamalardan kaçınmak önemlidir .

Ekipman arızası: Göz izleme gözlükleri ve elastik kafa bandı da dahil olmak üzere kafa impulsu cihazıyla ilgili sorunlar da dahil olmak üzere vHIT ekipmanının mekanik veya elektronik arızası, kaydedilen verilerde artefaktlara neden olabilir (9) .

Hastayla İlgili Zorluklar

Teknolojik hususların ötesinde, vHIT sonuçları karmaşık bir şekilde hastaya özgü faktörlerle bağlantılıdır (10) . Vestibüler fonksiyondaki yaşa bağlı değişiklikler, işbirliği düzeylerindeki değişiklikler, gözlerin açılması ve eşlik eden hastalıkların varlığı, test sonuçlarında değişkenliğe yol açabilir (10) . Zorluk, beklenen sonuçlardan sapmaların gerçek vestibüler fonksiyon bozukluğunun göstergesi olup olmadığının veya hastayla ilişkili faktörlere atfedilebileceğinin ayırt edilmesinde yatmaktadır (10) . Bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir.

İşbirliği düzeyi: Hasta işbirliği, vHIT'in doğru performansı için çok önemlidir. Sınırlı işbirliği, kaygı, aşırı işbirliği veya rahatsızlık, hastanın talimatları takip etme ve test sırasında hassas baş hareketlerini gerçekleştirme yeteneğini etkileyebilir (10,11) .

Yaşa bağlı faktörler: Vestibüler sistem, özellikle pediatrik ve yaşlı hastalarda yaştan etkilenebilir ve vestibüler fonksiyonda değişiklikler gözlemlenebilir. VHIT sonuçlarını doğru bir şekilde yorumlamak için yaşa bağlı değişiklikleri anlamak ve dikkate almak çok önemlidir (10,11) .

Komorbiditeler: Özellikle vestibüler sistemi veya göz hareketlerini etkileyen altta yatan tıbbi sorunları olan hastalar, net ve güvenilir vHIT kayıtları elde etmede zorluklarla karşılaşabilir. Eşlik eden sağlık sorunları test sonuçlarının yorumlanmasını zorlaştırabilir. (10,11) . Servikal spondiloz, servikal artroz, servikal radikülopati, boyun yaralanması, yakın zamanda geçirilmiş boyun ameliyatı, romatoid artrit ve şiddetli boyun ağrısı gibi diğer servikal ve boyun koşulları vHIT performansını zorlaştırabilir (10,11) .

İlaç etkileri: Bazı ilaçlar vestibüler işlevi veya göz hareketlerini etkileyerek vHIT sonuçlarını potansiyel olarak etkileyebilir. Hastanın ilaç tedavisi geçmişinin bilinmesi, doğru yorum ve tanı için çok önemlidir (10,11) .

Bilişsel bozukluk: Bilişsel bozukluğu veya nörolojik bozukluğu olan hastalar, vHIT sırasında talimatları anlama ve takip etme konusunda zorluklarla karşılaşabilir ve bu da testin genel güvenilirliğini etkileyebilir (10,11) .

Gebelik ve hormonal etkiler: Postmenopozal kadınlar gibi spesifik durumlarda, hormonal dalgalanmalar vestibüler fonksiyonu etkileyebilir ve vHIT sonuçlarının yorumlanmasına karmaşıklık katabilir (10,11) . Gebe kadınlarda, esas olarak lateral kanallarda artan kazanımlar tanımlanmıştır (13) .

Çevresel etkiler

vHIT'in yürütüldüğü ortam da eserlere katkıda bulunabilir (9). Örneğin ortam aydınlatma koşulları, doğru göz takibini engelleyerek VOR ölçümlerinin hassasiyetini etkileyebilir (9) . Aşağıdakiler eserler üzerindeki en yaygın olarak bilinen çevresel etkilerden bazıları olarak kabul edilmektedir:

Ortam aydınlatması: Test ortamındaki yetersiz veya tutarsız ortam aydınlatması, hastanın gözlerinin görünürlüğünü etkileyerek ve izleme sistemini tehlikeye atarak vHIT'in doğruluğunu etkileyebilir (9,11) .

Kalibrasyon sorunları: Sıcaklık veya nemdeki değişiklikler gibi çevresel faktörler, ekipmandaki kalibrasyon sorunlarına katkıda bulunabilir ve potansiyel olarak kaydedilen göz hareketlerinde yanlışlıklara yol açabilir (9,11) .

Gürültü ve dikkat dağıtıcı unsurlar: Test ortamındaki harici gürültü veya dikkat dağıtıcı unsurlar, hem hastanın hem de muayeneyi yapan kişinin konsantrasyonunu bozabilir ve potansiyel olarak hastanın hassas kafa hareketlerini gerçekleştirme yeteneğini etkileyebilir (9,11) .

Alan kısıtlamaları: Test alanındaki sınırlı alan, hasta tarafından rahatça gerçekleştirilebilecek kafa hareketlerinin aralığını kısıtlayabilir, bu da vHIT kayıtlarının tamlığını ve doğruluğunu etkileyebilir (9,11).

Elektromanyetik girişim: Test ekipmanının yakınında elektronik cihazların varlığı veya elektromanyetik girişim, vHIT teknolojisinin düzgün çalışmasına müdahale ederek verilerde yapaylıklara yol açabilir (9,11) . vHIT sırasında elektromanyetik girişimi en aza indirmek için, elektromanyetik radyasyon (9,11) yayan elektronik cihazlardan arınmış özel bir test odasına sahip olmak , vHIT ekipmanının uygun elektromanyetik korumasını sağlamak, girişimi azaltmak için korumalı kablolar kullanmak ve ek olarak çok önemlidir. , odayı metal nesnelerden uzak tutun ve vHIT ekipmanının düzgün çalıştığından emin olmak için düzenli olarak bakım yapın ve kontrol edin (9,11) .

Sıcaklık dalgalanmaları: Test ortamındaki aşırı sıcaklık değişiklikleri, ekipmanın performansını etkileyebilir ve vHIT sırasında hastanın konforunu etkileyerek potansiyel olarak test sonuçlarını etkileyebilir (9,11) .

Değerlendiriciyle İlgili Faktörler

vHIT'in performansı yalnızca ekipmana ve hasta işbirliğine değil, aynı zamanda değerlendiricinin uzmanlığına ve eylemlerine de bağlıdır. Burada vHIT'in doğruluğunu ve etkililiğini etkileyebilecek değerlendiriciyle ilgili bazı önemli faktörler yer almaktadır (1,9,11).

Deneyim ve eğitim: Değerlendirici, vHIT'in yürütülmesi konusunda gerekli eğitim ve deneyime sahip olmalıdır. Ekipmana aşinalık, test protokolleri ve sonuçların yorumlanması, doğru test için çok önemlidir (1,9,11) .

Hasta iletişimi: Hastayla etkili iletişim esastır. Değerlendirici, test prosedürünü açıklamalı, hastanın rolünü anladığından emin olmalı ve hastanın olası endişelerini veya sorularını yanıtlamalıdır (1,9,11).

Hasta hazırlığı: Hastanın teste uygun şekilde hazırlanması önemlidir. Bu, kafa vuruşları sırasında hedefe sabit bir bakışı korumanın öneminin açıklanmasını ve hastanın başa takılan gözlükler veya gözlükler de dahil olmak üzere test ekipmanıyla rahat etmesinin sağlanmasını içerir (1,9,11).

Bakış(gaze) stabilizasyonu: Değerlendirici, test boyunca hastanın bakış stabilizasyonunu izlemelidir. Bu, hızlı baş hareketleri sırasında hastanın görsel bir hedef üzerinde fiksasyonu sürdürüp sürdürmediğinin gözlemlenmesini içermektedir (1,9,11) . Değerlendirici veya ekibi tarafından bakış stabilizasyonunun iki kez kontrol edilmesi önerilmektedir (1,9,11).

Baş uyarım tekniği: Değerlendiricinin baş itmelerini iletme tekniği tutarlı ve kontrollü olmalıdır. Bu, vestibüler sistemi etkili bir şekilde uyarmak için baş hareketlerinin genliğini ve zamanlamasını içerir (1,9,11) .

Eser tanımlamadaki zorluklar

Gerçek vestibüler disfonksiyon ile artefaktlar arasında ayrım yapmak zorlu bir iştir (4,10). VHIT sonuçlarındaki doğal değişkenlik, test sırasında kafa hareketlerinin dinamik doğasıyla birleştiğinde, potansiyel artefaktların tanınması ve ele alınması için incelikli bir yaklaşım gerektirir (4,10) . Teknolojik, hastayla ilgili ve çevresel faktörlerin etkileşimi, vHIT kayıtlarındaki potansiyel karıştırıcı unsurları doğru bir şekilde tanımlamak ve azaltmak için kapsamlı bir strateji gerektirir (4,10) .

Teknolojik Zorluklar ve Çözümler

Tekrarlanan bir teknolojik yapı olan kalibrasyon yanlışlıkları, titiz kalibrasyon prosedürlerini ve düzenli sistem kontrollerini gerektirir (4,10) . Gelişmiş göz izleme teknolojilerinin daha yüksek örnekleme hızları ve gelişmiş sinyal işleme yetenekleri ile entegrasyonu, teknolojik sınırlamalardan kaynaklanan yanlış yorumlamaların azaltılmasında önemli bir adımı temsil etmektedir (4,10) . Donanım ve yazılımın sürekli gelişimi, vHIT kayıtlarında gelişmiş hassasiyet ve güvenilirlik vaat ederek teknolojik zorlukların üstesinden gelmek için cesaret verici yollar sunar (4,10) .

Hastayla İlgili Hususlar

Hastayla ilgili zorlukların etkili bir şekilde ele alınması, vHIT protokollerinin çeşitli demografik gruplara göre uyarlanmasını içerir (10) . Test prosedürlerinin yaş gruplarına göre özelleştirilmesi, hasta işbirliğini geliştirmek için talimatların optimize edilmesi ve komorbiditelerin göz hareketi dinamikleri üzerindeki etkisinin hesaba katılması, hastayla ilgili artefaktların en aza indirilmesine katkıda bulunur (10) . Bireysel hasta faktörlerini değerlendirmek ve hesaba katmak için standartlaştırılmış prosedürlerin geliştirilmesi, çeşitli klinik senaryolarda vHIT sonuçlarının daha doğru yorumlanmasını sağlar (10) .

Çevresel Etkiler ve Standardizasyon

Ortam aydınlatmasındaki değişiklikler gibi çevresel artefaktların etkisi, standartlaştırılmış test koşullarının gerekliliğinin altını çizmektedir (10,12) . Optimum test ortamları için yönergelerin uygulanması, dış faktörlerin vHIT sonuçları üzerindeki etkisini azaltmaya hizmet eder (10,12) . Test alanının aşırı ışık değişimlerinden korunması ve farklı test oturumlarında tutarlı koşulların sürdürülmesi, daha kontrollü ve tekrarlanabilir bir test ortamına katkıda bulunur (10,12) . 

Artefaktlardan kaçınmak

Teknolojik, hastayla ilgili ve çevresel faktörlerden kaynaklanan vHIT'deki artefaktlar, test sonuçlarını çarpıtma ve vestibüler değerlendirmelerin geçerliliğini tehlikeye atma kapasitesine sahiptir (4) . Çok noktalı kalibrasyonlar ve gerçek zamanlı ayarlamalar gibi gelişmiş kalibrasyon tekniklerinin uygulanması, vHIT kayıtlarının doğruluğunu önemli ölçüde artırır ve kalibrasyonla ilgili yapaylıkları etkili bir şekilde azaltır (14) . Ek olarak, artefaktları gerçek zamanlı olarak dinamik olarak ayarlayan uyarlanabilir algoritmaların entegrasyonu, vHIT veri yorumlamasının sağlamlığını güçlendirmek için umut verici bir yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır (14) . Bu uyarlanabilir algoritmalar, test sırasında beklenmeyen değişikliklerin telafi edilmesinde önemli bir rol oynayarak daha güvenilir ve doğru sonuçlara katkıda bulunur (14) . Ayrıca, yaşa özgü kılavuzları ve hastayla ilişkili faktörleri ele alan önerileri içeren standartlaştırılmış vHIT protokollerinin oluşturulması ve bunlara bağlılık, farklı popülasyonlar arasında test prosedürlerinde tutarlılık sağlar (12,13) . Bu standardizasyon, hem veri toplama hem de yorumlamada tekdüzeliği teşvik eder (12,13) . vHIT yönetiminde yeterliliği daha da artırmak için klinisyenlerin sürekli eğitimi zorunludur (12,14) . Teknolojik gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmak ve becerileri geliştirmek, pratisyenlerin gerçek dünya klinik ortamlarında vHIT ile ilişkili nüansları ustalıkla yönlendirmesine olanak tanır ve sonuçta vestibüler teşhisin genel etkinliğini artırır (12,13) .

vHIT yapıtlarındaki tartışmalar

vHIT, vestibüler değerlendirme için değerli bir araç olarak ön plana çıkmış olsa da, tartışmalardan da payı eksik değildir (15,16) . Bu tartışmalar, vHIT'in klinik pratikte uygulanması ve yorumlanmasıyla ilgili devam eden tartışmaları ve belirsizlikleri vurgulamaktadır (16,18) . Test için normatif verilerin yorumlanmasındaki tartışmalar, çalışmalar arasında "normal" VOR kazanç değerlerinin tanımlanmasındaki farklılıklarla işaretlenen tartışmalı bir alan oluşturmaktadır (18,20). Standartlaştırılmış normatif değerlerin yokluğu, vHIT sonuçlarının farklı popülasyonlar arasında genellenebilirliği ve karşılaştırılabilirliği konusunda endişelere yol açmaktadır (20,21) . Yaşın vHIT sonuçları üzerindeki etkisi, anormal sonuçlar için net, yaşa özel kriterlerin oluşturulmasındaki zorluklarla birlikte başka bir tartışma alanıdır (22) . Yaşla ilişkili değişikliklere yönelik düzeltmelerin tanısal eşiklere dahil edilip edilmeyeceği konusunda anlaşmazlıklar devam etmektedir, bu da vHIT'in duyarlılığını ve özgüllüğünü etkilemektedir (22) . vHIT kayıtlarında artifakt tanıma ve düzeltme konusunda süregelen tartışma, güvenilirliği ve tekrarlanabilirliği artırmak için standartlaştırılmış prosedürlere olan ihtiyacın altını çizmektedir (23) . Ek olarak, küçük VOR kazanımı değişikliklerinin klinik öneminin belirlenmesi, tedavi kararları üzerindeki etkileriyle birlikte bir tartışma kaynağı olmaya devam etmektedir (24) . vHIT uygulamasına yönelik standartlaştırılmış protokollerin olmayışı, tartışmalara daha da katkıda bulunmakta ve sonuçların klinikler ve çalışmalar arasında karşılaştırılabilirliğini zorlaştırmaktadır (24) . Protokollerin standartlaştırılması, vHIT sonuçlarının tekrarlanabilirliğini ve güvenilirliğini artırmaya yönelik devam eden bir çabadır (24) . 

vHIT'teki yapay yapılara ilişkin mevcut literatür, çeşitli zorluklara ve hafifletme stratejilerine ilişkin değerli bilgiler sağlarken, bu çalışma grubunun doğasında bulunan belirli sınırlamaların kabul edilmesi önemlidir. Mevcut literatür, çalışmalar arasında artefakt tanımlama ve düzeltme konusunda farklı yaklaşımlar ile metodolojilerde heterojenlik sergilemektedir. Örnek boyutları, katılımcı demografik özellikleri ve vHIT protokollerindeki farklılıklar, bulguların sentezlenmesinin karmaşıklığına daha da katkıda bulunur (10-24) . Ek olarak, literatürün kayda değer bir kısmında artefaktların tanımlanması ve sınıflandırılması için standartlaştırılmış kriterler bulunmamakta, bu da sonuçların yorumlanmasında potansiyel belirsizliğe yol açmaktadır (10-24) . Boylamsal çalışmaların azlığı ve belirli demografik grupların sınırlı araştırılması, aynı zamanda eserlerin zaman içindeki kalıcılığı ve etkisine ilişkin anlayışımızda da boşluklar ortaya koymaktadır (10-24) . Bu sınırlamaların tanınması, mevcut literatürün incelikli bir şekilde değerlendirilmesini teşvik etmek için çok önemlidir ve daha standart metodolojiler oluşturmayı ve bilgideki belirli boşlukları ele almayı amaçlayan gelecekteki araştırma çabalarına olan ihtiyacın altını çizer (10-24) . 

Akademik çalışmalarda sıklıkla belgelenen eserler ve gelecek perspektifleri

vHIT yorumlaması, kayma, kalibrasyon tutarsızlıkları, yanıp sönmeler, çoklu VOR tepe noktaları, iz salınımları, yanlış VOR yönü, seğirme organizasyonu ve sınıflandırması ve sınıflandırılamayan artefaktlar gibi çeşitli yapılar nedeniyle karmaşık hale gelebilir (17) . Güvenilir vHIT sonuçlarını garanti etmek için bu artefaktları anlamak ve ele almak zorunludur, böylece vestibüler disfonksiyonu olan bireylerde tanısal kesinlik arttırılır (17) . Literatürde yaygın olarak bildirilen eserler arasında şunlar yer almaktadır:

Kayma

vHIT sırasında kafa-göz hareketinde kayma olabilir (17) . Bu, gözlükler güvenli bir şekilde takılmadığında ortaya çıkabilir ve baş ile göz hareketleri arasında ayrışmaya neden olacağından göz hareketlerinin anormal okunmasına neden olur (17) . Kaymanın diğer potansiyel nedenleri arasında (1) test sırasında gözlüklerle kasıtsız temas ve (2) kafa bandının çok sıkı olması, bunun sonucunda hastanın cildinin gerilmesi yer alır (17) . Kayma, görünür vestibüler defisitler olmadan anormal VOR kazanç değerlerine neden olabilir veya yeniden fiksasyon seğirmelerinin yanı sıra normal kazanç değerleri üreterek açıkları maskeleyebilir (17) .

Kalibrasyon Sorunları

Bunlar, katılımcılar talimatları doğru bir şekilde takip edemediğinde ortaya çıkar. Yetersiz kalibrasyonun işaretleri arasında aşırı yüksek (>1,3) veya düşük (<0,79) olan ve sonraki yeniden sabitleme seğirmeleri olmaksızın VOR kazanç değerleri yer alır (17) .

vHIT Testi Sırasında Yanıp Sönüyor

Bunlar, göz kırpmanın en az %75'ini oluşturan tepe göz hızı ile taban çizgisini geçen göz hareketleri olarak karakterize edilir (17) .

Çoklu VOR Zirveleri

Çoklu VOR pikleri, baş hareketi sırasında iki veya daha fazla göz hızı piki olarak tanımlandı; her bir piki, göz tepe hızının en az %25'ini temsil ediyordu (17) . Bu, doğru kazanç hesaplamasını zorlaştırabilir ve çevresel etkileşim, mini yanıp sönme veya gözbebeği algılamayla ilgili sorunlar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Salınımların İzlenmesi

Bunlar baş hareketi sırasında veya sonrasında meydana gelen küçük göz hareketleridir ve refiksasyon seğirmeleri olarak sınıflandırılır. Bu hareketler tipik olarak baş hareketi sırasında tepe göz hızının %25'inden azını ve sonrasında tepe göz hızının %75'inden azını içerir, bu da seğirmelerin değerlendirilmesini ve kazanç hesaplamasını engeller (17) .

Yanlış VOR Yönü

Bu, genellikle hastanın dikkatsizliği nedeniyle göz hareketi olmadığında veya baş hareketiyle aynı yönde göz hareketi olduğunda meydana gelir (17) .

Sınıflandırılamayan Eserler

Sınıflandırılamayan eserler, yorumu engelleyen ancak yukarıda belirtilen kriterlere uymayan diğer bozukluklardır. Bu yapılar vHIT sırasında veri analizi ve yorumlanmasında zorluklar ortaya çıkarabilir (17) .

Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe, vHIT'teki yapıtların geleceği hem iyileştirme hem de azaltma açısından umut vaat etmektedir (15) . Devam eden araştırma ve geliştirmeyle, vHIT kayıtlarında karşılaşılan yaygın yapaylıkları ele alacak yenilikçi çözümlerin ortaya çıkması beklenmektedir (15) . İyileştirilmiş sensör teknolojileri, geliştirilmiş sinyal işleme algoritmaları ve kalibrasyon yöntemlerindeki ilerlemelerin, test doğruluğunu sürekli olarak iyileştirmesi ve artefakt oluşumunu en aza indirmesi beklenmektedir (25) .

Dahası, mühendisler, sinir bilimcileri ve klinisyenler arasındaki disiplinler arası işbirliklerinin artefakt tanımlama ve düzeltme konusunda yeni yaklaşımlara yol açması ve sonuçta vHIT'in vestibüler bozukluklar için bir tanı aracı olarak güvenilirliğini ve klinik faydasını artırması muhtemeldir (6) . Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri gelişmeye devam ettikçe, sürükleyici görselleştirme tekniklerinin vHIT sistemlerine entegrasyonu, klinisyenler için gelişmiş eğitimi kolaylaştırma ve vestibüler fonksiyona yeni bakış açıları sunma potansiyeli vardır (26) . Genel olarak, vHIT'teki artifaktlara ilişkin görünüm, vestibüler tıp alanında tanı doğruluğunu ve hasta bakımını sürekli olarak iyileştirmeyi amaçlayan, devam eden iyileştirme ve yeniliklerden biridir (15) .

Gelecekteki çalışmalar çeşitli yolları kapsayabilir. Farklı çalışmalar ve klinik bağlamlarda sonuçların karşılaştırılabilirliğini artıran fikir birliği kılavuzlarını teşvik etmeyi amaçlayan, artefakt tanımlama ve sınıflandırma için standartlaştırılmış kriterlerin oluşturulması çok önemlidir. Uzunlamasına değerlendirmeler, özellikle vestibüler bozuklukların çeşitli evrelerinde artefaktların zaman içindeki kalıcılığı ve etkisi konusunda değerli bilgiler sağlayabilir. Yaşa bağlı faktörler ve komorbiditeler de dahil olmak üzere popülasyona özgü hususlar, normatif verileri uyarlamak ve çeşitli gruplar için vHIT teşhisinin hassasiyetini artırmak için araştırma yapılmasını gerektirir. Diğer vestibüler değerlendirme yöntemleriyle yapılan kapsamlı karşılaştırma çalışmaları, vHIT'in uyumluluğuna ve tanısal doğruluğuna ışık tutacak ve kapsamlı vestibüler değerlendirmelerdeki rolünü iyileştirecektir. VOR kazanımındaki küçük değişikliklerin klinik etkisinin araştırılması tedavi kararı verme açısından çok önemlidir ve klinik olarak anlamlı eşik değerleri belirlemeye yönelik çalışmalar gerektirir. Ek olarak, gelişmiş göz izleme sistemleri ve yapay zekanın entegrasyonu gibi gelişmiş teknolojik çözümlerin keşfedilmesi, gerçek zamanlı yapı tanıma ve düzeltmeye katkıda bulunarak vHIT sonuçlarının genel doğruluğunu iyileştirebilir. Gelecekteki bu araştırma talimatları, bilgideki mevcut boşlukları gidermeyi ve bir teşhis aracı olarak vHIT'in güvenilirliğini artırmayı amaçlamaktadır.

Sonuçlar

Özetle, bu inceleme vHIT'teki yapıtların karmaşıklığını derinlemesine inceleyerek zorluklara, tartışmalara ve hafifletme stratejilerine ilişkin içgörüler sağlamıştır. Artefaktların sınıflandırılması, ileri tekniklerin araştırılması ve tartışmaların ele alınması, vestibüler teşhisin dinamik doğasını ortaya çıkardı. Mevcut literatürdeki sınırlamaları kabul ederken, bu inceleme, vHIT'in doğruluğunu ve güvenilirliğini geliştirmek için standartlaştırılmış metodolojiler ve sürekli araştırmalar gerektirmektedir. Bu zorlukların üstesinden gelirken kolektif çabalarımız, şüphesiz, vestibüler tıpta teşhis uygulamalarının iyileştirilmesine ve hasta bakımının iyileştirilmesine katkıda bulunacaktır.

Kaynakça

  1. MacDougall HG, Weber KP, McGarvie LA, Halmagyi GM, Curthoys IS: The video head impulse test: diagnostic accuracy in peripheral vestibulopathy. Neurology. 2009, 73:1134-41. 10.1212/WNL.0b013e3181bacf85
  2. Adler-Milstein J, Aggarwal N, Ahmed M, et al.: Meeting the moment: addressing barriers and facilitating clinical adoption of artificial intelligence in medical diagnosis. NAM Perspect. 2022, 2022:10.31478/202209c
  3. Singh NK, Govindaswamy R, Jagadish N: Test-retest reliability of video head impulse test in healthy individuals and individuals with dizziness. J Am Acad Audiol. 2019, 30:744-52. 10.3766/jaaa.17080
  4. Mantokoudis G, Saber Tehrani AS, Wozniak A, et al.: Impact of artifacts on VOR gain measures by video-oculography in the acute vestibular syndrome. J Vestib Res. 2016, 26:375-85. 10.3233/VES-160587
  5. Curthoys IS: The interpretation of clinical tests of peripheral vestibular function. Laryngoscope. 2012, 122:1342-52. 10.1002/lary.23258
  6. Stevens MN, Garrison DB, Kaylie DM: What is the potential clinical utility of vHIT when assessing adult patients with dizziness?. Laryngoscope. 2017, 127:2689-90. 10.1002/lary.26774
  7. Valtakari NV, Hooge IT, Viktorsson C, Nyström P, Falck-Ytter T, Hessels RS: Eye tracking in human interaction: possibilities and limitations. Behav Res Methods. 2021, 53:1592-608. 10.3758/s13428-020-01517-x
  8. Janky KL, Patterson J, Shepard N, et al.: Video head impulse test (vHIT): the role of corrective saccades in identifying patients with vestibular loss. Otol Neurotol. 2018, 39:467-73. 10.1097/MAO.0000000000001751
  9. Curthoys IS, McGarvie LA, MacDougall HG, Burgess AM, Halmagyi GM, Rey-Martinez J, Dlugaiczyk J: A review of the geometrical basis and the principles underlying the use and interpretation of the video head impulse test (vHIT) in clinical vestibular testing. Front Neurol. 2023, 14:1147253. 10.3389/fneur.2023.1147253
  10. Money-Nolan LE, Flagge AG: Factors affecting variability in vestibulo-ocular reflex gain in the video head impulse test in individuals without vestibulopathy: a systematic review of literature. Front Neurol. 2023, 14:1125951. 10.3389/fneur.2023.1125951
  11. Halmagyi GM, Chen L, MacDougall HG, Weber KP, McGarvie LA, Curthoys IS: The video head impulse test. Front Neurol. 2017, 8:258. 10.3389/fneur.2017.00258
  12. Blödow A, Helbig R, Wichmann N, Bloching M, Walther LE: The video head impulse test: first clinical experiences (Article in German). HNO. 2013, 61:327-34. 10.1007/s00106-012-2592-0
  13. Castillo-Bustamante M, Espinoza I, Briceño O, Vanegas JM, Tamayo MD, Madrigal J: Vestibular findings on the video head impulse test (vHIT) in pregnancy: a cross-sectional study. Cureus. 2023, 15:e41059. 10.7759/cureus.41059
  14. Korda A, Sauter TC, Caversaccio MD, Mantokoudis G: Quantifying a learning curve for video head impulse test: pitfalls and pearls. Front Neurol. 2020, 11:615651. 10.3389/fneur.2020.615651
  15. Faranesh N, Abo-Saleh K, Kaminer M, Shupak A: Refining the video head impulse test diagnostic accuracy: a case-control study. Audiol Neurootol. 2023, 28:202-10. 10.1159/000528442
  16. Riska KM, Murnane O, Akin FW, Hall C: Video head impulse testing (vHIT) and the assessment of horizontal semicircular canal function. J Am Acad Audiol. 2015, 26:518-23. 10.3766/jaaa.14083
  17. Heuberger M, Grill E, Saǧlam M, et al.: Usability of the video head impulse test: lessons from the population-based prospective KORA study. Front Neurol. 2018, 9:659. 10.3389/fneur.2018.00659
  18. ElSherif M: Effect of different head impulse procedures on vestibulo-ocular reflex gain. Acta Otorrinolaringol Esp (Engl Ed). 2021, 72:218-21. 10.1016/j.otoeng.2020.04.008
  19. Starkov D, Vermorken B, Van Dooren TS, et al.: The effect of different head movement paradigms on vestibulo-ocular reflex gain and saccadic eye responses in the suppression head impulse test in healthy adult volunteers. Front Neurol. 2021, 12:729081. 10.3389/fneur.2021.729081
  20. Cleworth TW, Kessler P, Honegger F, Carpenter MG, Allum JH: Vestibulo-ocular reflex gain improvements at peak head acceleration and velocity following onset of unilateral vestibular neuritis: Insights into neural compensation mechanisms. J Vestib Res. 2022, 32:517-27. 10.3233/VES-210153
  21. Soriano-Reixach MM, Prieto-Matos C, Perez-Fernandez N, Rey-Martinez J: Effects of parameters of video head impulse testing on visually enhanced vestibulo-ocular reflex and vestibulo-ocular reflex suppression. Clin Neurophysiol. 2020, 131:1839-47. 10.1016/j.clinph.2020.04.169
  22. Janky KL, Patterson JN, Shepard NT, Thomas ML, Honaker JA: Effects of device on video head impulse test (vHIT) gain. J Am Acad Audiol. 2017, 28:778-85. 10.3766/jaaa.16138
  23. Trinidad-Ruiz G, Rey-Martinez J, Matiño-Soler E, Batuecas-Caletrio A, Martin-Sanz E, Perez-Fernandez N: Relevance of artifact removal and number of stimuli for video head impulse test examination. Ear Hear. 2020, 41:1397-406. 10.1097/AUD.0000000000000849
  24. McGarvie LA, MacDougall HG, Halmagyi GM, Burgess AM, Weber KP, Curthoys IS: The video head impulse test (vHIT) of semicircular canal function - age-dependent normative values of VOR gain in healthy subjects. Front Neurol. 2015, 6:154. 10.3389/fneur.2015.00154
  25. Suslu B, Ali F, Jennions IK: Understanding the role of sensor optimisation in complex systems. Sensors (Basel). 2023, 23:10.3390/s23187819
  26. Sutherland J, Belec J, Sheikh A, et al.: Applying modern virtual and augmented reality technologies to medical images and models. J Digit Imaging. 2019, 32:38-53. 10.1007/s10278-018-0122-7
Odyone

Hakkında Odyone

Odyone, odyoloji alanında bilgi paylaşımını ve topluluk oluşturmayı amaçlayan bir platformdur.

Copyright © 2025 Odyone. Tüm Hakları Saklıdır.
· Powered by Bradi.Tech·Gizlilik Sözleşmesi·
Powered by bradi.tech
Bize Ulaşın ↗