Yüzde Kaç İşitme Kaybım Var?

Odyone

Odyone

· 3 dk okuma süresi
İşitme kaybı ölçümü desibel (dB) cinsinden yapılır, bu yüzden 'yüzde kaç duyuyorum' gibi ifadeler yerine duyma seviyesi dB olarak değerlendirilir. Saf Ses Odyometrisi testi sonucunda işitme kaybı, normal işitmeden çok ileri derece işitme kaybına kadar kategorize edilir.

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz? Haftalık Odyoloji bültenine Ücretsiz abone ol, sana her hafta odyolojide olup bitenleri gönderelim.

Yüzde kaç duyuyorum? Yüzde kaç işitme kaybım var? Kulaklarım yüzde kaç duyuyor? Kulaklarımda yüzde kaç işitme kaybı var?

İşitme kaybı değerlendirmesi "Yüzde kaç duyuyorum? Yüzde kaç işitme kaybım var?" şeklinde ifade edilmez, çünkü işitme kaybı ölçümünde temel alınan şey, duyma seviyesinin desibel (dB) cinsinden belirlenmesidir. İşitme kaybı, belirli frekanslardaki (250 Hz - 8000 Hz gibi) sesleri algılayabilme düzeyine göre sınıflandırılır. İşitme kaybı varlığı Saf Ses Odyometrisi testi ile yapılır. Testin sonucuna göre Normal, Çok Hafif, Hafif, Orta, Orta-ileri, İleri veya Çok ileri olarak tanımlanır. Saf Ses Odyometrisi testini odyologlar veya odyometristler yapar.

Image

İşitme Kaybı Dereceleri

Normal İşitme (0-15 dB): Bu aralıkta işitme kaybı yoktur. Normal konuşmaları rahatlıkla duyabilir.

Çok Hafif İşitme Kaybı (16-25 dB): Hafif şiddetteki konuşmayı anlamada problem vardır. Normal işitme seviyelerine yakın olmalarına rağmen, sessiz ortamlarda bazı sesleri duymakta zorlanabilirler.

Hafif İşitme Kaybı (26-40 dB): Gürültülü ortamlarda konuşmaları anlamakta zorlanabilir. Hafif işitme kaybı olan kişiler, sessiz ortamlarda normal sesleri duyabilirken, gürültülü ortamlarda veya uzak mesafelerdeki sesleri duyma yetenekleri azalır.

Orta Derecede İşitme Kaybı (41-55 dB): Orta derecede kayıp yaşayan kişiler, özellikle uzaktan veya arka plan gürültüsü varken konuşmaları anlamakta zorlanır. Fısıltı veya düşük sesle konuşan kişileri anlamak güçleşir.

Orta-İleri Derecede İşitme Kaybı (56-70 dB): Konuşmaları daha yakından veya yüksek sesle duyması gerekir. İletişim daha da zorlaşır. Özellikle gürültülü ortamlarda konuşmaları takip etmek zor hale gelir. Bu kişiler genellikle karşılarındaki kişinin yüksek sesle konuşmasını veya daha yakından iletişim kurmasını tercih eder.

İleri Derecede İşitme Kaybı (71-90 dB): Konuşmaları duymak için çok yüksek ses veya işitme cihazı desteği gereklidir. Çoğu zaman yalnızca çok yüksek sesleri (örneğin bağırmalar, trafik gürültüsü) algılayabilir.

Çok İleri Derecede İşitme Kaybı (91 dB ve üzeri): Bu derecede işitme kaybı olan kişiler yalnızca çok yüksek sesleri veya titreşimleri algılayabilir ve işitme cihazları bile yetersiz kalabilir. Jet, elektrikli testere gibi yüksek sesler bu aralıkta yer almakta olup jet motoru 120 dB seviyesindedir.

Sonuç

İşitme kaybını "yüzde" ile ifade edilmez. İşitme yeteneği desibel (dB) cinsinden ölçülerek değerlendirilir. İşitme kaybının türü, şiddeti ve bireyin yaşadığı zorluklar dB düzeyine göre belirlenir. Saf Ses Odyometrisi testi sonucunda işitme kaybı, normal işitmeden çok ileri derece işitme kaybına kadar değişen seviyelerde sınıflandırılır. Bu seviyeler, kişinin günlük hayatta ne tür zorluklar yaşayabileceğini anlamak için yol göstericidir.

Odyone

Hakkında Odyone

Odyone, odyoloji alanında bilgi paylaşımını ve topluluk oluşturmayı amaçlayan bir platformdur.

Copyright © 2025 Odyone. Tüm Hakları Saklıdır.
· Powered by Bradi.Tech·Gizlilik Sözleşmesi·
Powered by bradi.tech
Bize Ulaşın ↗